Cezhraničný projekt priniesol obnovu 16 poľským a slovenským chrámom

15.02.2012 Prešov

Prešov 14. februára (TASR) - Záverečnou konferenciou v Prešove dnes vyvrcholil dvojročný cezhraničný projekt, vďaka ktorému získalo 16 drevených chrámov na území Poľskej republiky a Slovenskej republiky nový šat. Celkové náklady projektu financovaného z prostriedkov Európskej únie (EÚ) dosiahli 526.397 eur.
Ako TASR informoval koordinátor cezhraničného projektu Daniel Dzurovčin, jeho hlavným partnerom bolo Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov. Na území Slovenska sa z projektového rozpočtu financovala oprava chrámu a ikonostasu v Tročanoch, okres Bardejov, a v tom istom okrese obnovili aj chrám v Krivom. Ďalší zrekonštruovali v Hunkovciach vo Svidníckom okrese.
Viacero chrámov zároveň z prostriedkov projektu vybavili elektronickým zabezpečovacím systémom a audiosystémom. Týka sa to sakrálnych stavieb v obciach Dobroslava a Bodružal (okres Svidník), ale aj chrámov v Príkrej, Krivom i Tročanoch. Novým audiosystémom disponujú podľa Dzurovčina cirkevné objekty v Lukove (okres Bardejov) a Miroli (okres Svidník). Na území poľského partnera projektu došlo v rámci ôsmich chrámov k ich rekonštrukcii, technickému auditu, ako aj obnove ikonostasov a ikon.
\"Pre poľské a slovenské chrámy sme dali zhotoviť audiosprievodcu v 10 jazykoch, samostatné publikácie a turistické pečiatky,\" doplnil Dzurovčin s tým, že pri všetkých renovovaných objektoch sa zároveň nachádzajú informačné tabule a o aktivitách projektu informuje aj novozriadený webportál.
 

Vyberte región

mark